Co číst

KNIHOVNICE DOPORUČUJÍ

PRO DOSPĚLÉ

Toro, Guillermo del: Tvář vody

Neobvyklý a křehký příběh o lásce, svobodě, sebeúctě a rovnováze v přírodě, odehrávající se na pozadí studené války. Němá Elisa žije osamělý život v malé špeluňce nad kinem Arcade v Baltimoru. Pracuje jako uklízečka v přísně střeženém výzkumném středisku a jedinou radostí pro ni je, když si před noční směnou vybírá, jaké střevíčky si obuje. Její dosavadní život však navždy změní setkání s živým vzorkem z utajovaného vládního experimentu. Stejnojmenný film v režii Guillerma del Tora, který byl uveden do českých kin v únoru 2018, získal Zlaté glóby za režii a hudbu.

 

 


Georg, Miriam: Světla na Labi

Lily Karstenová je dcerou jedné z nejúspěšnějších rejdařských rodin v Hamburku. Žije ve vile na Bellevue, sní o tom, že stane spisovatelkou, a myslí si, že miluje svého snoubence Henryho. Jednoho horkého letního dne roku 1886 pronáší slavnostní projev na křtu nové lodi, když jí náhle poryv větru strhne klobouk z hlavy a odnese ho do Labe. Zachránit ho má jeden z přístavních dělníků – ve vodě se mu ale stane strašlivý úraz. Jo Bolten žil jako dítě v chudinské čtvrti Altstädter Gängeviertel, nyní pracuje v přístavu pro Ludwiga Oolkerta, nejvlivnějšího obchodníka ve městě. Jo chce požádat Karstenovy o pomoc pro svého zraněného přítele, ale dostane se mu chladného odmítnutí. Ještě je tu však Lily, která chce za každou cenu pomoci! Jo ji tedy vezme do svého světa, v němž je vše podřízeno každodennímu boji o přežití. Lily na vlastní oči vidí bídu lidí a začíná chápat, že existuje nerovnost mezi muži a ženami. Lily a Jo se brzy sblíží. Jejich vztah ale nemá budoucnost. A Jo má tajemství, o kterém se Lily nesmí nikdy dozvědět…

 


Brown, Erik J.: To jediné, co na světě zbývá

Srdcervoucí queer romance z postapokalyptického světa.

Když Andrew potká Jamieho, je zraněný, vyhladovělý a nemá co ztratit. Smrtící virus zahubil většinu lidstva, včetně všech, které oba chlapci kdy milovali. Jestli je tato nová realita něčemu naučila, pak je to opatrnost. Tak proč je pro ně tak snadné vzájemně si důvěřovat? Na Andrewově příběhu ale něco nesedí… a Jamie má také tajemství. Začíná k Andrewovi cítit víc než jen přátelství. Před oběma leží dlouhá cesta plná nebezpečí a nejistoty. Jedno ale zpochybnit nelze: silnou přitažlivost, kterou k sobě cítí.

Pro mládež od 15 let.

 


Lepple, Annette: Zahrada bez zalévání

Zahradničení pro zdravou planetu.

Nechce se vám stále zalévat záhony ani udržovat anglický trávník? Raději byste se zkrátka starali o zahradu, která by fungovala udržitelnějším způsobem? V této knížce zjistíte, jak toho docílit. Kniha nabídne 44 odolných trvalek, keřů, popínavých rostlin a rostlin do květináčů užitečných i pro obyvatele z řad živočichů. Inspirovat se přitom můžete chytrými projekty, jako je tzv. dešťová zahrada nebo zazelenění zdí. Vybudujete si tak zahradu, které sucho nevadí, a nezaskočí vás ani choroby rostlin či tzv. škůdci. Navíc se dozvíte základy týkající se koloběhu v přírodě, péče o půdu a zahradničení uzpůsobeného stanovišti a šetrného ke zdrojům. Věděli jste například, že spoustu vody na zalévání lze ušetřit chytrým mulčováním? A jen tak mimochodem: vytvoříte tak pro sebe i přírodu dobré mikroklima.

 

 


PRO DĚTI

Gašparová, Eleonóra: Ahoj, první třído

Kniha vyšla v roce 1961 zpod pera autorky dětské tvorby Eleonóry Gašparové a dnes přichází s upraveným textem pro současné prvňáčky, zažívající radosti i starosti z nástupu do první třídy. Je obohacena o krásné ilustrace mladé slovenské ilustrátorky.

Pro děti od 6 let.

 

 

 


Kopecká, Tereza: Za všechno může pes

Nesouhlasím! Arnoštěk s Wikoušem jsou naši neviňoučcí ňuňánci, které naprosto zbožňujeme! Moje máma je trochu šílená a donesla domů opuštěného psa Arnoštka. Můj táta je mrzutý právník a nemá rád zbytečné věci. Vůbec nechápu, jak jsem se těm dvěma mohla narodit já, taková úplně normální holka. My všichni máme ještě starou babinu, a protože si zlomila nohu (její pes Wikoušek v tom byl fakt nevinně!), jsme jí museli v létě hodně pomáhat. Díky tomu jsem se seznámila s Bětkou, která je machr na holčičí kosmetiku, snědly jsme spolu spoustu čokolády a vyřešily jednu úplňkovou záhadu.

Pro děti od 7 let.

 


Gimbergsson, Sara: Gustík brečí

Každý má někdy špatný den… Gustíkovi se dneska nic nelíbí. Ranní loučení s rodiči stálo za starou bačkoru, ve školce nic není podle jeho gusta, vyzvedli ho moc brzo a ani doma není po jeho. Tolik protivenství, tolik důvodů si poplakat… Špatný den míváme čas od času všichni bez ohledu na věk a je dobré umět tu hromadu negativních pocitů zpracovat. Sara Gimbergssonová má pro nálady ubrečeného Gustíka velké pochopení — a právě takové uznání pocitů v těžké chvíli je úlevné pro všechny. Pro prasátka, děti i dospěláky. Gustíka ze splínu vytáhne pomyšlení na to, že ho někdo potřebuje. Utěší pak nejen svého mladšího brášku, ale určitě i spoustu dalších unavených, smutných, hladových a otrávených selátek.  Gustík brečí je malá knížka s velkým srdcem, kterou si zamilují děti i dospělí.

Pro děti od 3 let.

 


Hlavinková, Lucie: Bylinková babička

Kouzelné pohádky na dobrou noc, ve kterých to voní bylinkami Byla jednou jedna babička a ta měla sedm vnoučat: čtyři holčičky a tři kluky. Kromě nich však měla také velké tajemství. Nikdo totiž netušil, že je kouzelná! V přírodě vždy dokázala najít neviditelné, tajuplné a čarovné věci, o kterých jiní lidé nemají ani tušení. O téhle babiččině schopnosti nevěděla ani její vnoučata, ale to se jednoho dne změnilo. Jakou moc ukrývá třezalka, hluchavka, chrpa, dobromysl nebo heřmánek? To všechno se dozvíte během pohádkových letních prázdnin u bylinkové babičky!

Pro děti od 5 let.