Týden knihoven 2023

2.10.2023

Knihovna města Mladá Boleslav se každoročně zapojuje do celostátní akce s názvem Týden knihoven, která probíhá vždy v prvním říjnovém týdnu. Týden knihoven je vyhlašován  profesní organizací SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků). Cílem aktivit pořádaných při této příležitosti je propagace čtení, čtenářství, knih a knihoven, připomenutí významu čtení pro život a rozvoj člověka a nabídka atraktivního využití volného času. Motto letošního ročníku je: “Jsme zpátky!”. Je tím myšleno, že knihovny jsou po covidu opět tady, v plném provozu, se všemi svými akcemi a aktivitami.

Během Týdne knihoven budou za svými čtenáři cestovat některé knížky vyřazené z fondu Knihovny města Mladá Boleslav. V několika autobusech MHD jsou rozvěšeny knihy, které si cestující mohou číst během jízdy a pokud se jim kniha zalíbí, mohou si ji odnést. Dáme tak starším knihám další šanci. Všem cestujícím přejeme příjemnou jízdu a krásné počtení.

V Týdnu knihoven bude probíhat akce určená studentům 1. ročníků středních škol a učilišť. Pro snadnější vstup do studia připravila knihovna pro studenty zvýhodněnou registraci na jeden rok. Zvýhodněnou registraci (10,-Kč) na jeden rok získají ti studenti, kteří se dostaví do knihovny s platným občanským průkazem a školou potvrzeným tiskopisem o studiu 1. ročníku. Tiskopis je možné si vyzvednout u profesorů českého jazyka nebo v knihovně. Akce platí od září do konce listopadu 2023.

V knihovně je možné prohlédnout si výstavu prací žáků ZŠ Na Celně Svět plný zvířat. Školu navštěvují žáci s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Nejlepší práce žáků si můžete prohlédnout v knihovně, a to v běžné provozní době až do 29. 12. 2023.

Během Týdne knihoven bude v dětském oddělení v hlavní budově knihovny probíhat akce Zažij knihu jinak, kdy děti mohou vdechnout život starým knihám. Stránky knih, které byly určeny do sběru, budou k dispozici dětem v dětském oddělení k tvorbě překvapivě krásných dekorací. Zároveň bude v dětském oddělení poschováváno několik dárkově zabalených knih. Pokud takový balíček najdete, můžete si knížku ponechat.

2. 10. vyhlásí knihovna dvě nové dětské čtenářské soutěže. Soutěž Lovci ryb pro děti 2. – 9. tříd ZŠ bude probíhat v dětském oddělení v hlavní budově knihovny a soutěž Lovci perel pro děti od 8 do 13 let v pobočce Severní Město. 

2 10. od 15:30 hodin proběhne v knihovně seminář Efektivní čtení. Seminář G. Řepové bude obsahovat praktické ukázky práce s textem, zrakové rozpětí při čtení, podíváme se na rychlost čtení, typy čtení, chyby při čtení. Nebudou chybět ani tipy na zdokonalení čtení a zpracovávání informací. Cena semináře je 250 Kč.

3. 10. od 17 hodin se ve společenské místnosti knihovny koná přednáška botaničky Jany Vlkové, autorky knih Květinová kuchařka, Kytky k jídlu a Pampelišky k jídlu s názvem Co skrývala babiččina špajska, aneb čím předkové tužili svou imunitu.  Naši předkové sbírali na mezích a lukách nejrůznější byliny, semínka nebo kořeny, naše babičky vyráběly i octy, oleje a bylinková vína. V zimním období si můžeme i my vylepšit jídelníček z nejrůznějších přírodních zdrojů. Sušené bylinky fungují jako vynikající koření nebo zahřívací čaje originální chuti. Povídání s Janou Vlkovou nejen o bylinkách a jedlých květech. Vstupné je 80 Kč.

4. 10. od 16 hodin se koná praktický seminář s lektorkou Ing. Miroslavou Karaffovou Pečujeme o miminko s láskou i rozumem. Seminář je vhodný pro všechny rodiče v očekávání, pro rodiče s miminky, pro babičky i dědečky. Během semináře si osvojíte praktické dovednosti: jak miminko zvedat a pokládat, jak ho nosit, chovat, uklidňovat, jak ho polohovat a smysluplně rozvíjet. Dozvíte se také jak na úlevové polohy, bolesti bříška a jiné neduhy a jak využít běžných denních činností pro zdravý vývoj děťátka. Na seminář je nutné se předem přihlásit osobně v dětském oddělení knihovny nebo online. Vstupné je 80 Kč.

5. 10. od 18 hodin promítáme v knihovně dokumentární film Velkolepé muzeum. Na více než dva roky se režisér Johannes Holzhausen se svým filmovým štábem změnil v bedlivého pozorovatele dění ve vídeňském Uměleckohistorickém muzeu. Pozorně zkoumal jednotlivé pracovní procesy a protagonisty, kteří dávají umění ten pravý rámec – od ředitelky po úklidovou službu, od dopravců po historičku umění. Film přináší zvídavý a humorný pohled do zákulisí světoznámé kulturní instituce, která musí svoji integritu vybalancovat mezi mantinely rozpočtu a konkurenčním tlakem. Zároveň ale pokládá závažné otázky: Jak sladit požadavky na uchování uměleckých děl s nejnovějšími trendy jejich prezentace? Jaké cíle má plnit umění při sebeprezentaci národa v politice a v cestovním ruchu? Vstupné je 100 Kč.