Týden knihoven 2022

3.10.2022

Knihovna města Mladá Boleslav se každoročně zapojuje do celostátní akce s názvem Týden knihoven, která probíhá vždy v prvním říjnovém týdnu. Týden knihoven je vyhlašován  profesní organizací SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků). Cílem aktivit pořádaných při této příležitosti je propagace čtení, čtenářství, knih a knihoven, připomenutí významu čtení pro život a rozvoj člověka a nabídka atraktivního využití volného času. Letošní ročník je věnován udržitelnosti. Téma vychází z cílů udržitelného rozvoje formulovaných Organizací spojených národů. K jeho naplňování se zavázaly všechny členské státy OSN.  Tyto cíle jsou komplexní a zahrnují složku sociální, ekonomickou i ekologickou. Jejich mottem je “leave no one behind”, tedy nikdo nemá být vyloučen, protože udržitelný rozvoj lidstva se týká nás všech.“

Během Týdne knihoven budou za svými čtenáři cestovat některé knížky vyřazené z fondu Knihovny města Mladá Boleslav. V několika autobusech MHD budou rozvěšeny knihy, které si cestující mohou číst během jízdy a pokud se jim kniha zalíbí, mohou si ji odnést. Dáme tak starším knihám další šanci. Všem cestujícím přejeme příjemnou jízdu a krásné počtení.

V Týdnu knihoven bude probíhat akce určená studentům 1. ročníků středních škol a učilišť. Pro snadnější vstup do studia připravila knihovna pro studenty zvýhodněnou registraci na jeden rok. Zvýhodněnou registraci (10,-Kč) na jeden rok získají ti studenti, kteří se dostaví do knihovny s platným občanským průkazem a školou potvrzeným tiskopisem o studiu 1. ročníku. Tiskopis je možné si vyzvednout u profesorů českého jazyka nebo v knihovně. Akce platí od září do konce listopadu 2022.

V knihovně je možné prohlédnout si výstavu prací žáků ZŠ Na Celně Máme rádi přírodu. Školu navštěvují žáci s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. V rámci ekologické výchovy se účastnili školního projektu výtvarné soutěže. Nejlepší práce žáků si můžete prohlédnout v knihovně, a to v běžné provozní době až do 30. 12. 2022.

Během Týdne knihoven bude v dětském oddělení v hlavní budově knihovny probíhat akce Rozbal (eko)obal, kdy si děti vypůjčí knížku „naslepo“. Jakou knížku si vypůjčily, zjistí děti až doma po rozbalení. Zároveň bude připravena ve všech půjčovnách knihovny výstavka knížek, které se týkají tématu udržitelnosti.

3. 10. vyhlásí knihovna dvě nové dětské čtenářské soutěže. Soutěž Lovci ryb pro děti 2. – 9. tříd ZŠ bude probíhat v dětském oddělení v hlavní budově knihovny a soutěž Boleslavský expres pro děti od 8 do 12 let v pobočce Severní Město. 

4. 10. od 16 do 17:30 hodin proběhne v dětském oddělení Swap knížek a hraček, tedy vzájemná výměna mezi návštěvníky akce. Od 17:30 naváže na swap promítání animovaného filmu Mimi a Líza. Vstupné na promítání je 60 Kč.

4. 10. od 18 hodin se ve společenské místnosti knihovny koná přednáška cestovatele a fotografa Tomáše Kubeše Galapágy a Ekvádor-ráj zvířat. Souostroví v Tichém oceánu bylo kdysi domovem pirátů a velrybářů. Dnes tyto ostrovy obdivují turisté a přírodovědci díky unikátním druhům zvířat, o která člověk doslova zakopává na každém kroku. Je možné se tu setkat s tuleni, želvami, žraloky, leguány zvanými Iguany. Hnízdí tu modronozí terejové, albatrosi, fregatky, tučňáci, volavky, plameňáci a mnoho dalších druhů. Tento neuvěřitelný kout proslavil svojí teorií Charles Darwin a dosud zůstává nezaměnitelným koutem světa. Během putování navštívíme i pevninu Ekvádoru, a to hlavní město Quito, sopku Cotopaxi nebo vyhlášenou lagunu Quilotoa. Vstupné je 100 Kč.

6. 10. od 17:30 hodin si můžete přijít vlastnoručně vytvořit kytici sušených květů. Na tradiční floristické dílně v knihovně si pod vedením zkušené floristky Anety Novotné užijete tvorbu rovnoměrného, kulatého, bohatého pugetu formou vypichování. Materiál a drobné občerstvení (káva, čaj) je v ceně. Zároveň se dozvíte kde vzít květiny, jak sušit, jakým způsobem je zpracovat a jak s nimi tvořit doma. Workshop je vhodný i pro děti od 12 let, podmínkou je schopnost samostatné práce a udržení pozornosti. Na workshop je potřeba se předem přihlásit buď v oddělení pro dospělé čtenáře nebo on-line na www.kmmb.cz a zaplatit kurzovné 490 Kč.