Březen – měsíc čtenářů

24.2.2022

Vážení čtenáři, Knihovna města Mladá Boleslav připravila pro své návštěvníky při příležitosti Března-měsíce čtenářů řadu zajímavých akcí pro děti i dospělé.

Propagační kampaň Březen – měsíc čtenářů vyhlašuje každoročně Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Cílem této akce je především podpora čtenářské gramotnosti. Knihovna města Mladá Boleslav se k Březnu – měsíci čtenářů připojuje řadou akcí.

V letošním roce knihovna vyhlásí nejlepšího Čtenáře roku. Cílem této aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihovny nejvíce využívají.

V Březnu-měsíci čtenářů se bude v knihovně především číst. Celý březen budou již tradičně probíhat tématická čtení pro nejmenší děti z mateřských škol nejen v dětském oddělení v hlavní budově knihovny, ale i v pobočce Severní Město. Děti si přijdou do knihovny poslechnout hezkou pohádku, prohlédnout si pěkné knížky a seznámit se s prostředím knihovny.

1. března začne v půjčovně pro dospělé čtenáře výstava Klima/energie, kterou můžete navštívit do 30. 4. 2022 v provozní době půjčovny. Výstava se věnuje klimatu, energii a občanskému řešení krize. Vyzdvihuje potenciál obnovitelných zdrojů, uvádí příklady řešení pro města i stotisícové regiony. Kritizuje jadernou energii jako drahý a neekologický zdroj. Výstavu připravilo sdružení Eurosolar.

9. března v pobočce knihovny v Severním Městě a 11. března v dětském oddělení bude probíhat beseda se spisovatelem Davidem Böhmem pro žáky 5. třídy ZŠ o knize A jako Antarktida, která získala v roce 2020 Magnesii Literu i Zlatou stuhu a také prestižní Německou cenu za literaturu pro mládež.

31. března bude v dětském oddělení připravena pro žáky 5. tříd ZŠ beseda se spisovatelem Vojtěchem Matochou, autorem populární knihy Prašina.

16. března bude pro děti od 3 do 6 let a jejich rodiče v rámci čtenářského klubu Knihovníček připraven program Netopýří čítárna. Začínáme v 15 hodin. Víte, že netopýr létá pomocí rukou? Myslíte si, že upadá do zimního spánku? A co je to vlastně ta echolokace? Přijďte do dětského oddělení knihovny na další povídání a čtení o tomto malém a užitečném stvoření, které se probouzí, když my jdeme spát. Vstup je zdarma. Kapacita je omezena. Přihlášení osobně nebo telefonicky na tel. č. 326 329 432.

Při příležitosti Národního týdne trénování paměti se 16. března od 16 hodin uskuteční přednáška Jak zlepšit paměť? Trénovat!, kterou povede Bc. Gabriela Řepová, certifikovaná trenérka paměti III. stupně. Mozek je jako každý jiný orgán. Náš pohybový aparát můžeme posílit pohybem a naopak bez pohybu naše tělo slábne. Podobně můžeme trénovat mozek a svou paměť. Trénink paměti je vhodný pro všechny, kdo si chtějí udržet či zlepšit svou výkonnost v paměťových schopnostech. Trénovat paměť je vhodné v každém věku. Studenti i pracující si potřebují pamatovat velké množství informací týkajících se studia i výkonu povolání. Pro seniory představuje trénování paměti důležitý nástroj pro udržení soběstačnosti a samostatnosti. Odborníci dokonce tvrdí, že paměť by se měla trénovat už od útlého věku. A to i z toho důvodu, že náš mozek zlenivěl používáním moderních technologií. Vstup na přednášku je zdarma.

17. března zveme od 17 hodin na představení divadla jednoho herce. Paní Stanislava Hošková z Dobříše tentokrát madam de Pompadour v představení Markýza de Pompadour. Hra vypráví o tom jak se  madame Pompadour stala milenkou krále Ludvíka XV., jak u francouzského dvora žila a ovládala krále i evropskou politiku. Vypráví tak svůj příběh v předvečer své smrti. Vstupné je 50 Kč.

23. března od 14 hodin zveme na Ubongohraní. Přijďte si do knihovny vyzkoušet různé varianty hry Ubongo pro děti i dospělé. Vstup je zdarma.

V pátek 1. dubna proběhne oblíbená akce pro děti, která je vyvrcholením Března-měsíce čtenářů, Noc s Andersenem. Letos bude celý večerní program věnován Rychlým šípům od Jaroslava Foglara, které milují celé generace malých čtenářů. Noc s Andersenem je určena dětem, které navštěvují 2. až 4. třídu. K účasti je potřeba se předem přihlásit v oddělení pro děti nebo v pobočce knihovny, počet účastníků je omezen. Vstup je zdarma.

Těšíme se na Vaši návštěvu v knihovně.