O trénování paměti je velký zájem

21.3.2017

V rámci Národního týdne trénování paměti proběhla v knihovně přednáška s názvem Jak zlepšit paměť? Trénovat! Bc. Gabriela Řepová, certifikovaná trenérka paměti III. stupně, vysvětlila a představila vše důležité, co trénink paměti zahrnuje.

Týden mozku se v Česku připomíná už 19. let. Tradici zde založil český neurovědec, profesor Josef Syka v roce 1998. Podle lékařů roste počet lidí, kteří trpí nemocemi mozku. Souvisí to i s prodlužováním délky života. Například Alzheimerovu nemoc má přibližně 130 tisíc Čechů. Trénování paměti  tvoří významnou složku zdravého životního stylu a odborníci doporučují věnovat se trénování paměti od útlého věku. Pro starší generaci představuje trénování paměti důležitý nástroj pro udržování duševní svěžesti, soběstačnosti a samostatnosti. Skvěle natrénovaná paměť se určitě hodí i při učení jazyků. Paměťové techniky jsou schopni zvládat i lidé s nižším IQ.

Lidé s geniální pamětí se podle výzkumníků nerodí s jiným mozkem, naopak musejí bez výjimky trénovat, aby dosahovali vynikajících výsledků. Špičkové výsledky u paměti jsou tedy zřejmě opravdu jen výsledkem tréninku, vrozeného je v tomto ohledu jen velmi málo.

Vědci z univerzity v Nijmegenu nechali trénovat lidi s běžnou pamětí čtyřicet dní. K více než zdvojnásobení kapacity paměti jim stačila půlhodina denně. Lidé bez předchozích zkušeností s tréninkem paměti si na začátku zvládli zapamatovat průměrně seznam 26 slov, na konci kurzu to bylo už 62 slov. Ani čtyři měsíce po skončení tréninku se jim paměť nezhoršila.

V knihovně probíhají pravidelně kurzy trénování paměti pro začátečníky i pokročilé. V současné době jsou kurzy již zcela naplněny a není možné se již přihlásit. Nové kurzy plánujeme až v příštím roce. Pokud máte zájem o připravovaný kurz trénování paměti v knihovně, vyplňte, prosím, předběžnou přihlášku. Na uvedený kontakt Vám začátkem příštího roku zašleme informace o novém kurzu.